nl
X

Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.

Je kind stimuleren om te fietsen

Je kind stimuleren om te fietsen.Bewegen is voor kinderen  zeer belangrijk .
Uit onderzoek van GGD blijkt dat steeds minder kinderen buiten spelen. Maar bewegen is echt essentieel .
Uit onderzoek blijkt dat in Rotterdam  46 procent van de kinderen minder buiten speelt. Dat was 4 jaar geleden nog 40 procent.
Het is essentieel om op jonge leeftijd veel te bewegen. Dat voorkomt dat je onhandig wordt. Je leert in de speeltuin bijvoorbeeld balans te houden. Als je dat niet leert heb je daar een leven lang last van.
Maar toch wordt buitenspelen helaas steeds minder vanzelf sprekend. Dat was vroeger wel anders.
Daarom organiseerd Jantje Beton en Nickelodeon al meer dan 10 jaar de nationale buitenspeeldag. In 2019 is dit op 12 juni.


Kinderen vinden van nature  het buitenspelen erg leuk. Ze vinden het vooral fijn om te fietsen ,skaten, te voetballen,buitenspelletjes te doen, verstoppertje te spelen en naar een speeltuin te gaan.
Kinderen die binnen blijven ,gamen veel , spelen met hun Ipad of kijken televisie. Bewegen en buiten spelen is belangrijk voor de gezondheid, maar ook leren kinderen omgaan met andere kinderen.
Voor Ouders die twee verdieners zijn is het wel lastiger. Dan is er voor jonge kinderen vaak minder tijd  om naar buiten te gaan.
Toch moeten we proberen het zoveel mogelijk te stimuleren..

Onder bewegen valt natuurlijk ook fietsen.
Vanaf 3 jaar kunnen kinderen het fietsen al leren. Dat gaat met vallen en opstaan. En voor de ouders om er steeds achteraan te lopen als ze zonder zijwieltjes het fietsen willen gaan leren. Ik heb mijn kinderen het fietsen zonder zijwieltjes geleerd op een grasveld..Eerst er steeds een tijdje achteraan lopen en vasthouden, en steeds af en toe een beetje los laten. Er werd dan wel eens gevallen , maar ze vielen zacht. Door achter de fiets aan te lopen hebben de ouders ook gelijk weer  bewegen te pakken en dat is natuurlijk ook weer goed voor de gezondheid !
 

Wanneer kan een kind fietsen?


Vanaf 4 jaar: Ze beginnen zo'n beetje met fietsen ( sommigen zijn natuurlijk wel eerder) . Omkijken of afleiding zorgt nog voor slingeren.
Vanaf 5 jaar: Meeste kinderen fietsen los. Ze snappen dat de weg bestaat uit stoep, fietspad en autogedeelte. Ze begrijpen het zebrapad, stoplicht en het rechts houden.
Vanaf 9 jaar: Belangrijke voorrangsregels en verkeersborden zijn bekend. Het kind ziet een eenvoudige en gevaarlijke situatie aankomen.
Vanaf 10 jaar: Het kind kan nu ook goed uit ooghoeken opletten en is vaak groot genoeg om het verkeer te overzien.
Vanaf 11 jaar: Het kind kan de aandacht goed bij het verkeer houden.
vanaf 12 jaar: Inzicht in compexere verkeerssituatie's.
Vanaf 14 jaar: Volledige beheersing van balans en goed inzicht in gevaalijke verkeersituatie's

Dit zijn natuurlijk wel richtlijnen. Daar kan voor ieder kind wel wat verschil tussen zitten.

 

Op de fiets naar school.


De fietsersbond stimuleerd ouders om de kinderen met de fiets naar school te brengen, en oudere kinderen zelf met de fiets naar school te laten komen.
Het is natuurlijk wel gemakkelijk om ze even snel op de achterbank naar school te brengen. De reden kan natuurlijk zijn dat de verkeerssituatie op school niet goed is, of het zijn gevaarlijke situatie's met al die auto's vlak bij school..
Maar als  iedereen op de fiets gaat  wordt het rond de scholen ook een stuk leuker en  minder gevaarlijk.
Fietsen is  ook goed voor de concentratie en draagt bij aan een gezonde leefstijl. Kinderen die op de fiets komen kunnen meestal ook wat langer stil zitten in de klas.
En Nederland is natuurlijk ook een echt fietsland. en dat wordt alleen nog maar beter. Regelmatig komen er weer nieuwe fietspaden bij.Fietsen naar school is gewoon leuk en geeft bovendien energie. Menig vriendschap is op de fiets ontstaan.

Kortom stap lekker op de fiets, en stimuleer de kinderen om het ook te doen. Gezond en natuurlijk ook nog eens goed voor het mileu. 

 

  Marco Hollaar     26-11-2018 21:44     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Voor een optimaal gebruikersgemak maken wij gebruik van cookies.wij slaan geen persoonlijke gegevens op.
Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen