nl
X

Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.

je kind leren fietsen

Je kind leren fietsenWanneer je kind er klaar voor is om te leren fietsen, is per kind verschillend. De één leert het al op zijn drie jarige leeftijd terwijl de andere pas op 7 jarige leeftijd er aan toe is.
Maar je kind leren fietsen is in Nederland eigenlijk net zo belangrijk als je leren zwemmen.
Veilig Verkeer Nederland stimuleert kan ook om je kind zo vroeg mogelijk te leren fietsen.
Je kind leren fietsen is dus belangrijk, maar hoe pak je dat nou het beste aan?
Hieronder volgen 10 aandachtspunten die komen kijken bij je kind leren fietsen.

 

1:Je kind moet er wel klaar voor zijn.Je kind moet er echt klaar voor zijn en gemotiveerd zijn om het fietsen te leren.
De leeftijd is per kind verschillend. De één is wat vroeger of later dan de andere.
Maar luister vooral naar je kind en let op de signalen die hij geeft.Vindt je kind het nog eng of heeft hij of zij er nog geen behoefte aan, ga het dan niet  forceren.


2: Het mooiste is om gelijk te beginnen met een loopfiets en een driewieler.Je kind leren fietsen kan eigenlijk al beginnen met een loopfiets of een driewieler.
Een loopfiets of driewieler is naast het beste leermiddel om te leren fietsen ook nog eens erg leuk buitenspeelgoed.Dit mag eigenlijk niet  ontbreken in de tuin.
Een loopfiets is erg populair om spelenderwijs het fietsen te leren. Met een loopfiets hoeft je kind alleen maar aandacht op zijn stuur en de kijkrichting te houden. Met een gewone fiets met zijwielen is het kind geneigd om steeds naar de trappers te kijken en niet op de kijkrichting.
Dit omzeil je door te beginnen met een loopfiets. Met een loopfiets kunnen ze alvast spelenderwijs het evenwichtsgevoel creëren.
Evenwicht is belangrijk bij het leren fietsen. Ze kunnen zich met de loopfiets afduwen van de grond en de voeten optrekken, zodat je kind kan oefenen met de balans te houden.
Als ze daarnaast ook nog eens gebruik maken van een driewieler, leren ze al vroeg de trapbeweging ontdekken.


 

3: Je kind leren fietsen met een fiets met afneembare zijwielen.Met een fiets met zijwielen kun je natuurlijk ook heel erg goed leren fietsen. Al is het natuurlijk wel zo dat als ze met een loopfiets overweg kunnen ze al heel snel zonder zijwielen kunnen fietsen.
Als je kind al goed uit de voeten kan met zijwielen aan de fiets, en hij of zij is er aan toe om te leren fietsen zonder zijwielen, kan je beginnen om de zijwielen wat hoger te zetten, zodat je kind niet voortdurend steun heeft van de zijwieltjes. In het begin komt dat natuurlijk wiebelig over, maar je kind leert zo ongemerkt de balans te bewaren.
Wanneer je merkt dat er meer evenwicht is, kan je gaan proberen om te oefenen zonder de zijwielen.
Hierbij is als ouder geduld een heel belangrijke factor. Het is belangrijk om geduld te hebben,zodat je kind altijd rustig blijft, en weet dat het niet erg is om fouten te maken.
In het begin zal je je kind steeds moeten vasthouden, met een hand onderaan het zadel of aan de bagagedrager.Dit kan natuurlijk op een gegeven moment wel een zere rug opleveren.
Hier zijn ook weer handige middelen voor.
Bijvoorbeeld een lange das of sjaal. Gratis en voor de hand liggend.Knoop deze om het middel van je kind of onder zijn of haar armen en houdt die vast met de uiteinden in je hand.
Er zijn ook speciale oefenvestjes te verkrijgen.Op de rug zit dan een handvat, die je als ouder vast kan houden, om je kind te begeleiden in het vinden van  zijn of haar evenwicht.
Je kan ook gebruik maken van een fietsbalanstrainer.Dit is ook een heel handig hulpmiddel. Dit is een stang ( duwstang) die je op de bagagedrager monteert.Hiermee kan je dus zonder bukken of kromlopen mee lopen met je kind en de fiets goed in balans houden.
Je kind zal hier weinig van merken en krijgt snel vertrouwen in zijn eigen vaardigheid met het  fietsen.


 

4:Je kind leren fietsen met stiekem loslaten.Als je merkt dat het evenwicht een beetje onder controle begint te raken , kan je beginnen om af en toe even de fiets los te laten. Eigenlijk bedoelen we dan stiekem los laten. 
Angst is namelijk het grootste probleem met het leren fietsen. Vaak willen kinderen dan toch bevestigd hebben dat je ze vasthoud.Het ontbreekt dan nog aan zelfvertrouwen.
Ga dan aan de achterkant van de fiets lopen ,zodat je kind niet kan zien wat je doet.Ren mee en blijf zeggen dat je de fiets vasthoud.Ondertussen laat je de fiets af en toe even los en doe dit dan steeds langer.
Als dit op een gegeven moment goed lukt, laat dan je kind van je weg fietsen en je kind zal ontdekken dat hij of zij het kan.

 

5:Je kind leren fietsen met een kleine fiets.Het is belangrijk met het leren fietsen dat ze met de voeten gemakkelijk bij de grond kunnen. Als de fiets te groot is zullen ze onzeker zijn en de motivatie om het fietsen te leren zal niet groot zijn.
Het is natuurlijk verleidelijk om een wat grotere fiets te kopen zodat je kind er wat langer mee kan doen, maar handig is het niet.
Je kind leren fietsen kun je dan nog beter doen met een te kleine fiets dan met een te grote fiets.

 

6: Je kind leren fietsen maar ook leren stoppen.Als een kind net kan leren fietsen maar nog niet weet hoe te stoppen , kan het  avontuur nog wel eens in een valpartij eindigen.
Oefen dus ook met remmen. Handig is hierbij om een fiets met terugtraprem te nemen.Dit is gemakkelijker voor een kind.
Oefen dus ook met het remmen, en leg uit dat als de fiets stopt,of om dreigt te vallen dat je kind één been aan de grond zet.

 

7: Samen met je kind een fiets uitzoeken.Het is natuurlijk al ontzettend leuk om te doen, om samen met je kind een fiets uit te zoeken. Een kind die trots is op zijn of haar fiets zal eerder gemotiveerd zijn om zo snel mogelijk te leren fietsen.
Tip ook hierbij: Neem geen fiets met versnellingen. Dit is voor een kind die het fietsen nog moet leren te ingewikkeld.

 

8:Besteed aandacht aan het verkeer.Als je kind kan fietsen ben je als ouder nog niet helemaal klaar. 
Het is namelijk ook zeer belangrijk dat er aandacht wordt gegeven aan de belangrijkste verkeersregels, waar je kind mee te maken krijgt.
Een klein kind op de fiets wordt soms door automobilisten niet gezien.
Dus hoe klein je kind ook is ,is het toch belangrijk om een paar regels in acht te nemen.
Een tip hierbij is om een vlaggetje aan de fiets te monteren zodat uw kind meer opvalt in het verkeer.

 

9: Gebruik een fietshelm met het fietsen.Als je kind leert fietsen is het verstandig om bij hem of haar een fietshelm op te doen.
Het is natuurlijk helemaal niet stoer,maar kinderen zijn kwetsbaar in het verkeer en een valpartij ligt ook al gauw op de loer.
Heel veel letsel kan hiermee al bespaart worden.
Voor kinderen zijn er ontzettend leuke fietshelmen verkrijgbaar en het vergroot de veiligheid.

 

10.Wat als het nu echt niet wil lukken?Als het echt niet wil lukken blijf dan in je eentje niet tobben. Des te langer het duurt, hoe zwaarder je kind zal worden.
Als een kind veel later het nog moet leren, moet dit al gebeuren op een fiets zonder zijwielen. Zijwielen zijn namelijk gemaakt voor kleine fietsen.
Een groot kind kun je niet zo gemakkelijk opvangen.
Kom je er dan niet uit ,zoek dan hulp bij een kinderoefentherapeut,kinderfysiotherapeut of een kinderergotherapeut.

 

 


 
  Marco Hollaar     27-04-2019 11:39     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Voor een optimaal gebruikersgemak maken wij gebruik van cookies.wij slaan geen persoonlijke gegevens op.
Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen