nl
X

Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.

Hoe onderhoud ik een kinderfiets

 

Hoe onderhoud ik een kinderfiets?


Een fiets is gemakkelijk zelf te onderhouden. Bij goed onderhoud wordt de levensduur van de kinderfiets aanmerkelijk verlengd. En is uw kind te groot geworden voor zijn  bestaande fiets ,dan levert een goed onderhouden fiets altijd meer op bij het door verkopen.
 

Hoe onderhoud ik een kinderfiets gemakkelijk zelf?

 

1.Regelmatig onderhoud.

Was de fiets met een goede spons , heet water en een sopje.
Spoel met een tuinslang de fiets goed af. Vergeet hierbij de binnenkant van de spatborden niet.( Hier blijft namelijk altijd veel vuil achter. Gebruik geen hogedrukreiniger of harde straal. Anders kan er water tussen de lagers komen met alle gevolgen van dien.
Laat de fiets drogen of droog de fiets af met een zeem of droge doek.

Spuit de fiets daarna in met een siliconenspray of WD40. WD 40 werkt altijd goed ( vochtafdrijvend en corrosiebeschermend.) Spuit ook op de bouten en moeren .


2. Naast het regelmatig wassen van de fiets is het ook aanbevolen om de fiets af en toe te poetsen.

Wat fijn werkt is om de fiets op te hangen, zodat je op stahoogte kan werken. Dit kan al met simpele plafond ophangbeugels voor thuis.


Gebruik hiervoor een schone doek en siliconenspray. Ook met WD40 gaat dit uitstekend. Met het poetsen komt de fiets in de volle aandacht zodat eventuele gebreken vroeg ontdekt worden.3. Ketting smeren


Bij de meeste fietsen met kettingkast zit aan de achterkant van de kettingkast een klipje maar mee u de kettingkast kunt openen. Deze kun je met een schroevendraaier terugdrukken, waarna u het onderste deel van de kettingkast kan verwijderen. Als de ketting schoon is kunt u die het beste smeren met olie of teflonolie.
Draai bij het smeren de ketting gelijktijdig rond.Smeer of spuit de olie gelijkmatig over de ketting. Zorg er voor dat er niet te veel olie gebruikt wordt anders moet de overtollige olie er weer af gevogen worden.
Als de ketting niet schoon is moet deze eerst schoongemaakt worden met een kettingreiniger. Wat dan ook weer goed werkt is WD 40 ( multifunctioneel). Gebruik hierbij een tandenborstel of een speciale kettingborstel.
Smeer bij kettingen met een derailleur ook de scharnierpunten van de derailleur.

4. Bandenspanning

Controleer regelmatig of de banden nog op spanning zijn. De juiste spanning van een fietsband van een kinderfiets is ongeveer 3 bar.

5. Remmen

Controleer regelmatig de remmen. Als de remgreep te ver ingeknepen moet worden moet de kabel wat aangespannen worden. Aan de voorzijde van de remgreep zit een stelschroef, die u een paar slagen naar buiten draait. Test dan of de remmen beter werken. Let hierbij op dat de remmen niet moeten aanlopen tegen het wiel. Als het allemaal correct werkt ,dient u de contramoer terug te draaien tegen de remgreep, zodat de stelschroef niet kan loslopen tijdens het fietsen.


6.Versnelling afstellen.

De meeste kinderfietsen met versnellingen zijn uitgerust met 3 versnellingen. ( Shimano Nexus 3). Als de fiets niet goed schakelt of zelf doortrapt, is het mogelijk dat de versnellingskabel moet worden afgesteld. Met Nexus 3 versnellingen is dit vrij eenvoudig.
  1. Zet de draaigreep in de tweede versnelling
  2. Bij het achterwiel zit de klickbox

  3. Controleer of de gele markering van de versnellingsstift tussen de twee markeringen staat.
    Staat deze niet tussen de streepjes op de klickbox dan kunt u deze afstellen door de stelschroef op de klickbox te gebruiken of de stelschroef op de draaigreep.  Door deze tegen de richting in te draaien stelt u hem strakker.

     
Hoe onderhoud ik een kinderfiets ? Op die vraag hoop ik u het antwoord te hebben gegeven. Heel veel dingen zijn simpel om zelf te doen. Een bezoek aan de fietsenmaker is dan niet zo snel nodig.
Bij vragen over het onderhoud van uw kinderfiets kunt u altijd even contact met ons opnemen.
Voor uitleg van het afmonteren van een nieuwe fiets klik dan op de pagina  AFMONTAGE VAN DE FIETS.

 
  Marco Hollaar     04-03-2019 19:44     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Voor een optimaal gebruikersgemak maken wij gebruik van cookies.wij slaan geen persoonlijke gegevens op.
Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen